Čerstvá kohoutková!


Společnost Veolia Voda Česká republika  připravila pro české a moravské gastronomické podniky ojedinělý projekt pod názvem „Čerstvá kohoutková? Stačí říct!“
Cílem projektu je zlepšit image vody z kohoutku a vrátit ji tam, kde už kdysi byla – do kaváren, restaurací …..  Projekt zároveň podporuje pití vody z vodovodu.
Gastronomické podniky, které začnou vodu z kohoutku servírovat, získají originální karafy na vodu, jejichž návrh je dílem proslulého českého designéra Daniela Piršče. Podniky také získají  informační materiály a mediální podporu. Budou umístěny na on-line mapě restaurací, které budou vodu z kohoutku nabízet, dostanou možnost nést speciální označení v podobě samolepky apod.
Majitelům restaurací a kaváren tak Veolia Voda nabízí možnost zapojit se do zajímavého projektu, který hosté určitě ocení. Není to přitom žádná novinka – i čeští turisté v počátku devadesátých let zjistili při návštěvách Francie či jiných zemí, že v restauraci dostanou na stůl i  bez vyžádání orosenou karafu či džbán s obyčejnou vodou a ledem.

Najděte si partnerskou restauraci kdykoliv a kdekoliv. Stáhněte si kohoutkova.cz jako aplikaci do Vašeho i-phonu! http://itunes.apple.com/cz/app/kohoutkova-cz/id427781877?mt=8
Než se pitná voda dostane kohoutkem do domácností, musí projít úpravou a přísnou kontrolou. Technologické postupy úpravy vody jsou závislé na zdrojích, ze kterých se voda odebírá. Zdrojem pitné vody, kterou dodávají vodárenské společnosti, jsou zhruba z poloviny zdroje podzemní, dále jde o povrchovou vodu, která se v naprosté většině případů odebírá z vodárenských nádrží nebo horních toků řek, které nejsou znečištěné odpadními vodami.  Okolo těchto jasně určených zdrojů jsou vyhlášena ochranná pásma a jsou v nich uplatňována přísná pravidla. Někde jde do veřejné vodovodní sítě směs podzemní a upravené povrchové vody.
Pokud je pitná voda vyráběna z povrchové vody, musí se do vody přidat tzv. srážedlo (síran hlinitý - koagulační činidlo), které ve vodě vytvoří vločky, jež mají schopnost na  sebe vázat nečistoty obsažené v povrchové vodě. Vytvořené vločky se zachycenými nečistotami se následně odstraňují na pískových filtrech. Bez této látky by nebylo možno vodu z povrchových zdrojů upravit.
Všechny chemické látky používané při úpravě pitné vody musí splňovat zákonem předepsané požadavky a jejich používání musí být státními orgány schváleno. Do čisté vody se přidává chlór kvůli hygienickému zabezpečení. V některých úpravnách vody se do vody ještě přidává ozón, aby se zlepšily chuťové vlastnosti vody. 
Pitná voda je pak systémem vodovodních přivaděčů a řadů rozváděna do obcí a měst až ke spotřebitelům. Kontrola pitné vody je prováděna jak v úpravně vody, tak v distribučním systému, vodojemech a také přímo u spotřebitelů. Kontrole kvality vody je věnována mimořádná pozornost.
Z výsledků dlouhodobého sledování kvality pitné vody vyplývá, že kvalita dodávané pitné vody vodárenskými společnostmi v České republice zcela vyhovuje evropským standardům po stránce fyzikální, chemické, mikrobiologické i biologické.